پانزدهم تیرماه؛ روز جهانی زئونوز


بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات (زئونوزها) به بیماریهای عفونی گفته میشود که بین جانوران (عموماً مهرهداران) و انسان به صورت طبیعی قابل انتقال هستند.این بیماریها میتوانند توسط عوامل مختلفی از جمله ویروسها، باکتریها، قارچها، انگلها و پریونها ایجاد شوند. از مهمترین این بیماری ها که در کشور ما وجود دارد، می توان به تب مالت، سالک، هاری، سیاه زخم، کیست هیداتیک ، لپتوسپیروز و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو اشاره کرد. از طرف دیگر به دلایل مختلف، خطر ورود بیماری های دیگر مانند جنون گاوی، تب دره ریفت، آنفلوانزای پرندگان و… را نباید نادیده گرفت. براساس گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، از میان عوامل بیماری زای عفونی، ۶۰ درصد از حیوانات به انسان منتقل میشوند واز میان ۱۵۶ بیماری نوپدید شناخته شده در انسان، ۷۵ درصد آن از بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان هستند. این بیماریها میتوانند تأثیرات جدی بر سلامت انسان داشته باشند و برخی از آنها حتی میتوانند کشنده باشند. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها، رعایت بهداشت شخصی، پرهیز از تماس با حیوانات آلوده اهلی و وحشی یا واکسیناسیون حیوانات اهلی و مصرف فرآوردههای دامی سالم توصیه میشود.
ششم ژوئیه، برابر با پانزدهم تیرماه، روز جهانی زئونوز (بیماریهای زونوتیک) نام گذاری شده است.
زئونوز (زونوز)
به بیماریهایی عفونی گفته میشود که مستقیم یا به واسطه بین انسان و دست کم یک جانور مهرهدار دیگر قابل انتقال از طریق ویروس، باکتری و ... باشد.
در ایران این روز را «روز ملی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین انسان و جانوران» هم میگویند.
در چنین روزی در سال ۱۸۸۵، لوئی پاستور توانست با واکسن هاری، یک فرد را از ابتلا به بیماری هاری (Rabies) که یک زئونوز است نجات دهد.